Plantecaféen i Århus

Dine nyrer er guld

cae

“Dine nyrer er guld. De er guld værd, Marie” sagde min læge op til flere gange. Implicit var han i gang med at fortælle mig, at hvis mine nyrer holder op med at fungere, så vil jeg dø.

Tilsammen skal ens nyrer fungere 100 %. Det vil sige, at under normale omstændigheder, så har hver nyre en funktion på 50 %. Hos mig ser det lidt anderledes ud. Jeg har en nyre, der fungerer 75 %, og en nyre der fungerer 25 %. Så jeg har jo 100 % nyrefunktion i alt. Den ene nyre, den halter bare lidt bagefter, og så tager den anden nyre læsset. Jeg synes, at det er så mega sejt, at ens krop selv indretter sig, og at den gode nyre tager over for den dårlige nyre. Lige nu har jeg 100 % nyrefunktion, men lægerne er bekymret for, at nyrefunktionen forværres, hvilket den helst ikke må.

Det er sådan, at mine organer de er på størrelse med jeres. De lever bare i en mindre krop, som gør, at de er udfordret på grund af pladsmangel. Herudover så har jeg scoliose, hvilket betyder, at jeg har haft en S-formet rygsøjle. Min scoliose den er blevet rettet ud så godt ud som muligt ved hjælp af stænger og skruer. Det har gjort, at der er kommet lidt mere plads til mine organer, hvilket er rigtig godt! Men jeg har også et bækken, der er faldet sammen, og det betyder, at min blære er trængt helt op i en krog. Der har været tale om at rette mit bækken ud ligesom, jeg har fået rettet min ryg ud. Men lægerne har vurderet, at der er en stor risiko for, at operationen giver flere komplikationer end den gør gavn. Så den mulighed har vi afvist. Det vil sige, at der næsten ikke er plads til min blære, og nogle af mine øvrige organer er også udfordret af pladsmangel. På grund af pladsmangel så har jeg konstant blærebetændelse, hvilket jeg efterhånden har accepteret, at det er mit vilkår. Blærebetændelse er på ingen måder farligt, det er bare skide hamrende irriterende, når ens blære den kramper dagen lang. Heldigvis er der måder, hvor man kan afhjælpe det på. Problemet opstår først, når min blærebetændelse spreder sig til nyrerne, og jeg får nyrebetændelse. Så kan det gå hen og få konsekvenser en dag. Jeg har tilbageløb fra blæren til nyrerne, så betændelsen som lever i blæren, den spreder sig nemt til nyrerne. Når der kommer betændelse i nyrerne, så er der altid en risiko for at deres funktion svækkes, og det er dét lægerne frygter.

Da jeg lige var startet på gymnasiet blev min blærebetændelse ved med at sprede sig til nyrerene, og jeg var derfor hele tiden indlagt til penicillin behandling. Det var blandt andet en af grundene til, at jeg endte med at droppe ud af gymnasiet igen. Simpelthen, fordi at jeg allerede fra start af gik glip af det faglige og det sociale, fordi at jeg gentagende gange blev indlagt med nyrebetændelse. Lægerne de vidste ikke, hvad de skulle stille op med mine blærebetændelser som spredte sig til nyrerne. De vidste bare, at det ikke kunne fortsætte sådan her, da de var bekymrede for, at det ville svække nyrernes funktion.  Lægerne valgte derfor at sætte en operationsdato, hvor de ville fjerne min blære. Sådan helt. Det ville betyde, at jeg skulle køre rundt med en pose tis på kroppen resten af mit liv.

Den ide var jeg virkelig ikke meget for. Inden operationsdagen havde min læge planlagt et møde på hospitalet, hvor han lige ville give mig en briefing om operationen. Men jeg havde en anden plan med mødet. Min plan var, at jeg ville forklare, at jeg ikke var fortaler for operationen. Jeg ville have den aflyst. I min optik, så var det en meget drastisk beslutning, at fjerne et organ fra min krop. Det var en beslutning, som jeg ikke var enig i. Lægen var så mega lyttende, hvilket bare betyder så sindssygt meget! Og vi blev enige om at aflyse operationen. Jeg var så lettet! Men han gjorde det klart, at mine nyrer de er guldværd. Nyrerne er livsvigtige organer, og hvis de holder op med at fungere, så dør jeg.

Min nyrefunktion er lig med 100 %, hvilket er lige, som den skal være. Jeg er enormt opmærksom på mine nyrer, og jeg handler så snart, at jeg mistænker, at der er noget galt. Jeg ved, at man som læge ikke vælger at fjerne et organ fra en patient medmindre, at man synes, at der er en grund til det. Så jeg har meget respekt for mine to nyrers funktion. Når det så er sagt, så ved jeg også, at man sagtens kan leve med en nedsat nyrerfunktion, den må bare ikke forværres yderligere. Så jeg lever stadig med alle mine dejlige organer inde i min krop, og så gør jeg mit for, at min nyrefunktion forbliver på 100 %!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Plantecaféen i Århus